KATA bevételi nyilvántartás vezetése - gyerekjáték, ha jól csinálod!

Adózás, NAV 2020.11.11. - 3 p. olvasás

A KATA bevételi nyilvántartás készítése pofonegyszerű. Csak ismerni kell hozzá a legfontosabb szabályokat és a legjobb módszereket. Ezeket pedig ki is gyűjtöttük egy átlátható listába, hogy percek alatt profi kisadózó válhasson belőled, és leszámolhass a macerás adminisztrációval. Tudd le egyszerűen, villámgyorsan a bevételi nyilvántartást, és élvezd KATA-s vállalkozásod előnyeit, igazán izgalmas feladatait. Mutatjuk is, mire kell figyelned.

Így vezetheted szabályosan a KATA bevételi nyilvántartást

Azt azért gyorsan említsük meg, hogy bevételi nyilvántartást vezetni kötelező. A mulasztásokat a NAV adóügyi bírsággal, vagy a KATA -ból való kizárással jutalmazhatja. Sőt, meg is kell őket őrizned - a számlákkal és bizonylatokkal együtt -, méghozzá a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig.

De hogyan is néz ki pontosan egy bevételi nyilvántartás? Nem túl vészes a dolog, hiszen kötelező jelleggel csupán a következő tartalmi elemeket kell vezetned:

=> a sorszámot: ez lényegében az időrendiség követését segíti.

=> a bizonylat sorszámát: a számla vagy a nyugta sorszáma, akár papír alapon, akár elektronikusan számlázol.

=> a bevétel pontos összegét: ha az ÁFA körbe tartozol, akkor a nettó, bruttó értéket és az általános forgalmi adó összegét is célszerű feltüntetni.

=> a bevétel megszerzésének időpontját: átutalásos számla esetén a banki jóváírás napja, azonnali, készpénzes fizetés esetén pedig értelemszerűen a számla kiállításának napja.


Tudd le a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben a KATA-s bevételi nyilvántartást

Ahogyan a fentiekből is látszik, a bevételi nyilvántartásodat könnyedén vezetheted például Excel táblázatban is. Emellett egyébként számos hasznos táblázatot tölthetsz le az internetről ingyen. Ha sokat számlázol, akkor viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy tehetnéd még gyorsabbá, kényelmesebbé a bevételi nyilvántartás vezetését.

A Billingo óriási segítség a bevételi nyilvántartás elkészítésében

Kijelzi az összesített bevételedet az adott évre

Így folyamatosan nyomon követheted, hogy milyen messze vagy a katásokra vonatkozó bevételi határtól.  Az éves Kata és AAM keret fontos mutatója katás vállalkozásodnak. Pontosan láthatod azt is, hogy mely számlák vannak benne a kalkulációban és melyek nem, ezeket szabadon menedzselheted.

Átlátható listába rendszerezi a számláidat

Számláidat bármikor leszűrheted egy adott időtartam vagy vásárló alapján, így másodpercek alatt megtalálhatsz bármilyen bizonylatot.

Táblázatos formában exportálhatod a számlaadatokat

 Akár egyszerre több száz bizonylatot is, amelynek adatait néhány kattintással átmásolhatod a bevételi nyilvántartásodba.

Segít a könyvelővel való kapcsolattartásban

Hozzáférést adhatsz a könyvelődnek Billingo fiókodhoz, de akár exportálhatod számára, az általa használt könyvelő programhoz a számlaadatokat.

Beállíthatod, hogy a kisadózó kifejezés mindig megjelenjen a számláidon

Így nem kell minden egyes alkalommal kézzel felvinned és attól sem kell tartanod, hogy egyszer véletlenül elfelejted.

Fontos! A kisadózó kifejezést minden számlán fel kell tüntetned 2022. augusztus 31-ig, ennek elmulasztása esetén az adóhivatal akár 500 000 forintos bírságot is kiszabhat.

Billingo kiegészítés:  A kata-törvény módosítása, vagyis a régi kata-törvény megszüntetése miatt a kisadózók 2022. szeptember 1-jétől kizárólag magánszemélyeknek számlázhatnak, a bevételi értékhatáruk pedig 18 millió forintra emelkedik, ám a nyilvántartásban különösebb változás nem lesz. A bizonylatokat, a számlákat és a nyilvántartást ugyanúgy 5 évig kell megőrizni, és ugyanazokat az adatokat kell vezetni, mint eddig. Változás, hogy a számlákon 2022. szeptember 1-jétől nem kell már feltüntetni a “kisadózó” kifejezést.

Segítség a KATA bevallás elkészítéséhez

A bevételi nyilvántartás alapján könnyedén elkészíted majd KATA-s adóbevallásodat. Ennek leadási határideje az adózási évet követő évben február 25., vagyis a 2020-as adóbevallásodat legkésőbb 2021.02.25-ig kell majd eljuttatnod a NAV-hoz. 

Így készítsd el 2020-as kata bevallásodat
Kattints a részletes útmutatóért!

Miért érdemes használnod a Billingo Kata asszisztenst?


Milyen változások várnak a katásokra 2021-ben? Mutatjuk!
Olvass még többet a KATA adózásról itt >>

Ezért szeretik a katások a Billingót

Katás vagy és nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet most!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top